NArchitekTURA cukierni

NArchitekTURA cukierni

Realizacja cukierni francuskiej Nad & Greg to dla nas, jako architektów, splot pomyślnych okoliczności i pozytywnych niespodzianek.

Koncepcja, którą przygotowaliśmy w ekspresowym tempie dla przyjaciół pochodzących z Belgii i Francji, powstawała równolegle z pracami na budowie, w ciągu zaledwie trzech miesięcy – od marca do maja 2016 roku. Proces ten przypominał nieco udział w zawodach w projektowaniu na czas. Wnętrze na parterze kamienicy z początku XX wieku przy Rynku Podgórskim w Krakowie stopniowo odkrywało przed nami swój potencjał. Okazało się „uszyte na miarę” potrzeb niewielkiej cukierni.

13576860_1100497780003821_863129389183434365_o

13580599_1100497796670486_519782680655961531_o

 

Po skuciu niezbyt atrakcyjnych niebieskich płytek ceramicznych odkryliśmy historyczną kamienną posadzkę, którą zdecydowaliśmy się odrestaurować. Charakterystyczna mozaika jasnych i ciemnych płyt z marmuru zdeterminowała dość minimalistyczne podejście do pozostałych elementów aranżacji. Jedną z pierwszych decyzji projektowych było wyczyszczenie i wyeksponowanie zachowanych sklepień krzyżowych za pomocą dyskretnego, pośredniego oświetlenia. Wysokie i głębokie wnęki okienne w dwóch głównych pomieszczeniach wykończyliśmy drewnianymi meblami, w ramach których zintegrowaliśmy ławki, stoliki oraz ruchome okiennice. Formy te kadrują widoki na pobliską ulicę, rynek i neogotycki kościół św. Józefa zaprojektowany przez Jana Sasa-Zubrzyckiego. Zmienne ustawienia okiennic informują ponadto o otwarciu lub zamknięciu lokalu. Każdy z drewnianych elementów wzbogaciliśmy o charakterystyczną perforację imitującą dziurkę od klucza. Otwory te podkreślają osie widokowe przecinające całe wnętrze, od placu aż po oficynę; zachęcają też przechodniów do zaglądnięcia do wnętrza cukierni. Większość mebli wykonano z bielonego drewna bukowego i dębowego, a krzesła i ławki dodatkowo wzbogacono o zdejmowalne okrycia z materiału. Motyw ten można uznać za architektoniczną interpretację krawiectwa haute couture. Zupełnie odmienny charakter ma natomiast złota sala usytuowana od strony oficyny, będąca ukłonem w stronę twórczości francuskiego artysty – Yves’a Kleina. Ciepły, kameralny charakter jej wnętrza podkreślają żarówki umieszczone bezpośrednio na ścianach.

13585083_1100497803337152_8931784334145424554_o

 

Aranżację przestrzeni dopełnia instalacja artystyczna Les Étoiles (Gwiazdy) umieszczona na sufitach w głównych salach. Jest ona dość zaskakującą interpretacją historycznej tradycji dekorowania sklepień. Zamiast figuratywnych ornamentów postanowiliśmy nawiązać w pośredni sposób do charakteru lokalu,  wykorzystując nazwiska francuskich i belgijskich gwiazd, związanych z nauką, kulturą i sztuką. Odczytanie poszczególnych wyrazów jest jednak możliwe wyłącznie za pomocą lustrzanych świeczników umieszczonych na każdym ze stolików. W ten sposób doświadczenia kulinarne i estetyczne wzbogacone są o rodzaj interaktywnej gry, do której zapraszani są wszyscy goście cukierni Nad & Greg.

13603481_1100497836670482_1422435297972950643_o

 

Projekt architektoniczny:

NArchitekTURA / Bartosz Haduch, Łukasz Marjański

www.narchitektura.pl

 

Instalacja artystyczna Les Étoiles:

Bartosz Haduch, Michał Haduch

 

Grafika:

Free3