Przyrządzane zgodnie z przepisami, a może po prostu... po naszemu, te klasyki nigdy nie wychodzą z mody i to właśnie z nich słynią cukiernie francuskie na całym świecie. Ciasto chrupiące i posmarowane żółtkiem, złożone z cieńkich warstw, « pate à choux », aksamitna śmietana oraz chrupiący karmel… Odkrywaj klasyki francuskie w naszej cukierni: mille-feuilles, Saint-Honoré, Paris-Brest !
Tworzymy je z naturalnych składników najlepszej jakości: laski wanilii z Madagaskaru starannie wyłuskane, owoce kandyzowane według francuskiej tradycji rzemieślniczej, czy czekolady najwyższej klasy… Kiedy chodzi o wasze podniebienia, u Nad&Greg stawiamy sobie poprzeczkę bardzo wysoko!
Pawłowa
Pawłowa z owocami leśnymi
~ ~
Façon Charlotte
Z migdałami, malinami, śmietaną z litchi i herbatnikami charlotte
~ ~
Ekler wiśnia-grenadyna
Ekler z wiśnią i grenadyną
~ ~
Ekler jabłkowy
Krokant praline, żel z zielonego jabłka, mus z zielonego jabłka, orzechy pekan, biała czekolada
~ 11 ~
Tylko czeko
Sacher Biscuit z marcepanem, ganasz czekoladowe Grand Cru Peru 70%, Ganasz czekolada belgiska, makaroniki
~ 15 zł ~
Charlotte gruszkowo-czekoladowa
Biszkopty, krem gruszkowy.
~ 15 zł ~
Ekler waniliowy z tonką
Francuskie ciasto ptysiowe, krem waniliowy z tonką i waniliowym lukrem.
~ 11 zł ~
Kawowy Religieuse
Francuskie ciasto ptysiowe z kremem kawowym z domowego ekstraktu kawowego.
~ 12 zł ~
Mille-feuilles
Ciasto francuskie karmelizowane, śmietanka
~ 10 zł ~
kliknij aby odkryć
Warstwy ciasta francuskiego dobrze napęczniałe, chrupiące, a jednocześnie rozpływające się w ustach, przekładane delikatnie śmietaną, należy w nim odkrywać jedno z najbardziej klasycznych ciast francuskich!
Ten deser z ciasta francuskiego pierwszy raz pojawił się w 1867 roku w cukierni Seugnot, przy Rue du Bac w Paryżu. Jego nazwa „mille-feuilles” („tysiąc listków”) pochodzi oczywiście od cienkich warstw ciasta, które układają się jak wyśmienite listki. Według tradycyjnej receptury, ciasto francuskie składa się z trzech cienkich warstw ciasta i z dwóch lub trzech warstw śmietanki. Ponieważ kawałek ciasta francuskiego jest zgięty sześć do dziesięciu razy i tworzy 300 do 400 listków, trzy warstwy ciasta francuskiego „mille-feuilles” („tysiąc listków”) są zbliżone do ilości tysiąca, co dało nazwę ciastku.
Saint Honoré
Ciasto francuskie, ptyś, karmel, bita śmietana, mascarpone.
~ 15 zł ~
kliknij aby odkryć
„Saint-Honoré” zawdzięcza swoją nazwę imieniu patrona piekarzy – cukierników, nic tylko to! Oddaje mu godnie cześć: wymyślone około 1850 roku w Chiboust, w owym czasie słynnej paryskiej cukierni, składa się z podstawy z ciasta francuskiego, ciasta ptysiowego lukrowanego umocowanego karmelem na podstawie, z waniliową śmietanką, wszystko pokryte na wierzchu bitą śmietaną „mascarpone”. Francuski wypiek skoncentrowany sam w sobie, sprawiający, iż ma się ochotę zanurzyć w nim swoją łyżeczkę…
Paris Brest
Ciasto ptysiowe francuskie, lekka śmietanka, pralinki migdałowe i orzechowe.
~ 12 zł ~
kliknij aby odkryć
Tego klasyka możemy spróbować dzięki Louis Durand. Cukiernikowi z Maisons Laffitte, w 1910 roku stworzył on ten deser, aby złożyć hołd słynnemu wyścigowi rowerowemu z Paryża do Brestu i nadał swojemu ciastku formę koła rowerowego.

Po wysłaniu formularza otrzymacie potwierdzenie i przewidywany czas realizacji zamówienia.

Nadège Lefèvre
t: 884 868 860
m: contact@cukiernia-nadgreg.pl

Szykujecie duże wydarzenie, imprezę, ślub? Nie wahajcie się ani chwili, zadzwońcie, ustalimy ofertę specjalnie dla was.